Är det första gången man ska iväg på läger kan det vara svårt att veta vad som behövs och vad som är mindre nödvändigt att ta med. Vi som ledare i kåren har en bredd erfarenhet av stora och små ryggsäckar.

Kåren har ett par stycken ryggsäckar, sovsäckar och liggunderlag för utlåning. Du behöver därför inte köpa ny utrustning om du eller ditt barn ska testa att följa med på läger.

Ledarnas packningstips med en stjärna i kanten

Ledarna vet det mesta och har bästa tipsen! Det har dem lärt sig av andra ledare och främst av erfarenhet.

Learning by doing – lära genom att göra

Grundtips som gäller vid all packning

  • Packa alltid själv, och be gärna om hjälp
  • Ryggsäck är det bästa, då har man händerna fria
  • Fråga nära, kära och kåren om du behöver låna utrustning
  • En regnskur gör lätt att din sovsäck blir blöt, lägg den i en plastpåse

Lilla ryggsäcken

Bra till dagsutflykter och dagsvandringar. Gör att man har med det man behöver för dagens äventyr.

Stora ryggsäcken

Här ska man få plats med sovsäck och liggunderlag, samt all annan utrustning som man behöver under dagen, natten och morgondagen.

Fötterna är din bästa vänner

Gå in kängorna i tid, gärna i ett par timmar en veckan innan, för sedan låta fötterna vila inför riktig påfrestning.

Bomull drar till sig fukt/svett bra och sedan luktar det illa och usch

Ett par bra skor för rätt ändamål är viktigt. Gymnastikskorna passar bra när det är fint väder och man går på bra stigar. Lägger man till regn och rötter och stenar krävs ett par vattentäta och stabila kängor. Kängor går en bit ovanför fotleden för att ge bra stöd åt foten.

Strumpor/sockar finns i många varianter. Undvik bomull så kommer man långt. Bomull drar till sig fukt/svett bra och sedan luktar det illa och usch. Satsa på syntet och/eller ull. Ull har den egenskapen att behålla värme även när det är fuktigt samt luktar helt ok.

I kängorna har man med fördel ett par tunna syntetstrumpor och ett par tjockare ullsockar. Syntet hjälper till med att snabbt transportera bort fukt/svett från foten och skicka det vidare ut till den varma ullsockan.

Byta syntetstrumpor och ullsockarna regelbundet vid paus gör att fötterna orkar mer. Det går bra att växla mellan samma par strumpor flera gånger per dag. Använda strumpor/sockar låter man lufttorka.

Fördelen med att ha ett par tunna och ett par tjocka samtidigt är att man undviker skavsår på fötterna. Eftersom friktionen sker mellan strumporna och mindre på fötterna.

Kängor har med fördel ett material i ”Gore-tex”, som ”andas”. Vattentätt från utsidan, och släpper igenom svett/varm ånga från insidan.